AC_FL_RunContent( 'codebase','http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0','width','698','height','127','src','banner','quality','high','pluginspage','http://www.macromedia.com/go/getflashplayer','movie','banner' ); //end AC code
fortis bank
Welkom
News
Kalender
Galerij
Gastenboek
Algemene info
Contact
   
 
Jean-Marie Rouckhout
Tel 09 / 36 00 811
GSM 0476 / 28 69 42
jm.rouckhout@skynet.be

 
 
16-09-2008 - Oudenaarde verslag

VERSLAG

 

OUDENAARDE - 16 SEPTEMBER 2008

 

Met 69 genieten we van koffie en croissants in hotel-restaurant La Pomme dOr om te starten met een bezoek aan een stad die kan bogen op een lange geschiedenis. In 974 bouwt de Duitse keizer in Ename een versterkte grenspost op de rechteroever van de Schelde. Ongeveer gelijktijdig verrijst Aldenarda op de linkeroever, in het grafschap Vlaanderen.

Met 3 stadsgidsen bezoeken we eerst het laatgotisch stadhuis, opgericht tussen 1525 en 1536 door de Brusselse bouwmeester Hendrik van Pede. Zowel de gevels, als het interieur, de verzamelingen, zijn meer dan een bezoek waard.

Daarna bezoeken we de Sint-Walburgakerk, een schitterend spel van Doornikse-en Brabantse gotiek. De kerk is bijzonder rijk aan beeldhouwwerk, polychrome beelden, schilderijen en wandtapijten. ( De Oudenaardse wandtapijten hangen de wereld rond !)

Daarna is het tijd voor het aperitief, 3 gangen middagmaal en koffie.

Onze historische wandeling, met 3 stadsgidsen, toont ons een stad met een roemrijk verleden, een geschiedenis die haar sporen heeft nagelaten.

De Kleine Markt kent een rijkdom aan historische gebouwen; het huis van Margaretha van Parma, het Bisschopkwartier, het kasselrijhuis, het O.L.Vvrouw hospitaal, de Boudewijntoren en het Vleeshuis. We vervolgen onze weg langs kleine verscholen hoekjes en monumenten.

Opvallend bij het Begijnhof is het kleurrijk barokpoortje met de beeltenis van de heilige Rochus, een pestheilige. Het laatste begijntje stierf er in 1960.

Aan de Schelde genieten we van een schitterend uitzicht op een rijkdom aan historische panden. Het Zwarte Zusterklooster, het huis van Lalaing, we bezoeken de  O.L.Vrouwkerk  van Pamele, en de abdij Maagdendale, ooit een van de grootste vrouwenabdijen in Vlaanderen. Langs het laatste weefatelier De Pauw gaan we naar het CRVV.

Het centrum Ronde van Vlaanderen dompelt je onder in de unieke sfeer van de Ronde, het wielermonument dat elk jaar Vlaanderen op zijn kop zet. De ziel van de Ronde wordt met multimediale technieken, doe.-attracties ( zoals de kasseistroken, de bulten van de Vlaamse Ardennen, ieder kan ze op de fiets zelf eens rijden) en unieke collectie

stukken tot leven gebracht. Met Freddy Martens als gids, heeft de wielrennerij geen geheimen meer?

Nu terug naar de Pomme dOr voor een belegde boterham en het glas op de vriendschap.

 

J-M Rouckhout.

 

 

 

 

 

 


terug